Tomboló Tigrisek - Szomorkodó Halászsasok

 wallace-gilberry-thomas-rawls-nfl-seattle-seahawks-cincinnati-bengals-850x560.jpg

 No Lynch no Party? Ennek kéne lennie a jelmondatnak azok után, hogy a Seahawks harmadjára is kikapott idén. Igaz, hogy a közben mesterien muzsikáló Bengals küldte haza Seattle szárnyasai, de azért eddig rendszerint magát verte meg a csapat.  

 A Cinncinati ezzel csatlakozott az 5-0-s csapatok sorához, ami az előző évekhez képest hatalmas előre lépés. Andy Dalton középszerű irányítóból igazi nagyvezérré lépett elő. Nem erőlteti a dobásai, szépen parádésan kivárja, hogy elkapója szabaddá váljon. Közben Marvin Jones pedig egész egyszerűen elképesztő. Egyéni képességben bőven tudná hozni amit AJ Green és akkor ott van mellé Sanu is. A fal hihetetlenül jól teszi a dolgát, de ez most kivételesen nem csak az ő érdemük, hiszen az az egység, ami Daltont védi lenne felelős a futójáték segítéséért is abban viszont harmat gyengék. Ezzel röviden a Bengals irányító teljesítménye nem tudható be simán a jó támadódaljátéknak. Hill gyakorlatilag non faktor és megint Bernard az aki hozza a yardokat. Lynch helyettesítésére a Seattle bevetette Thomas Rawls-t. A draftolatlan rookie nem is akármilyen meccset produkálta. 2006 óta, ami Shaun Alexander éve volt nem futott ennyi Seahawks játékos. Rawls 169 yardot hozott egy TD-vel, melyet egy 69 yardos futással szerzett meg. Az ő játékában hatalmas lehetőségek lehetnek, hiszen konkrétan ő az a játékos, aki ténylegesen tehermentesítheti, sőt akár ha rendesen beépítik a rendszerbe helyettesítheti is Marshawn Lynch-et. A szörnyeteget gyakorlatilag egy éve úgy rakják össze minden egyes meccsre, hogy az adott negyedeket végig tudja játszani. Beast Mode már nem a régi. Nem arról van szó, hogy nem éledhet fel és nem tudja hozni a tőle elvártat, nem tudná lepusztítani a védelmeket csak nem azon a szinten és úgy ahogyan eddig. Az elvárásokon persze mindig lehet módosítani, sokan meg is teszik csak egy Lynch-nél aki kiharcolt magának egy komolyabb szerződést éppen tavaly, na nála más a helyzet. A Bengals rendszere pedig működik. 5-0-nál már lehet beszélgetni playoff esélyekről, de a csapatnak azon a téren még bizonyítania kell.

thomas-rawls-td-run-against-bengals.gif

 Ugyan Russel Wilson megkapta a 60 milliót is garantáló szerződését, de más nem igen. Neki minden egyes snapnél gyakorlatilag a túlélésre kell játszania. JR Sweezy gyakorlatilag egy non faktor, de amit egyszer elmondtam a Carolina kapcsán az igaz a Seattle-re is. A fal embereket egyesével lehetne hazaküldeni. A futásblokkolásuk az jó, azon a területen sokszor dicséretesen derékül ellátják a feladatukat, de nem tudják megvédeni az irányítójukat. Sokat nem érnek, hiszen sem koordináció nincs meg sem pedig a kommunikáció. Amit ott művelnek, még munkának sem nagyon hívnám, de ha már ezt a titulust kell alkalmaznom akkor azt kell mondjam, hogy nagyon kaotikus és gyenge munkát végeznek. Önmagában ezzel még lehetne mit kezdeni, de a játékosok minősége sem az ami megfelelő lenne. Amíg Cam Newton a Carolinában egy gépezetté vált a testalkatának köszönhetően, addig Russel Wilsonnak menekülnie kell az őt levadászni vágyó védők elől. Hiába nincsenek rossz döntései, jó keze van és pontosan passzol, ha folyamatosan siettetik, akkor úgy néz ki mintha egy huszonhatodik rangú valaki labdázgatna a vonal mögött. Ez így nincs rendben, nagyon nincs. A Bengalsnak ami gondot okozhat az védők játéka. Nagyon sokszor beerőltetnek szabálytalan butaságokat vagy oktalanul koordinálatlan szerelési kísérleteket. Van mit csiszolni, fejleszteni ezen a területen, hiszen Rawls is gyakorlatilag szétfutotta őket. A védőfal ellenben rettenetesen erősnek tűnik. Nyilván nem a Seattle elleni pass rusht kell alapul venni, de eszméletlenül nyomják össze a támadófalakat. Arrébb pakolják azt akinek szerintük semmi keresnivalójuk, viszont futást nem igazán tudnak fogni, ez kicsit ilyen valamit valamiért elven működik. Egy biztos a tigrisek igén nagyon rendezettek, komoly fenyegetést jelenthetnek bármelyik top csapatra. A saját csoportjukban pedig nyilván nem lesz nehéz dolguk, mert nagyon gyengélkedik a két legnagyobb rivális. A Seattle pedig nem áll jól. A Rams ugyan felemás teljesítményt nyújt, viszont az Arizona nagyon jön fel. Annyi pontot szórnak és úgy darálják az ellenfeleket, hogy azt öröm nézni. Ugyan a 49ers megszűnt komoly ellenfélnek lenni, de a Cardinals összeszedettsége és Arians útmutatása még sok borsot törhet a Seahawks orra alá. A Seattle a Carolina-t látja vendégül akiknek szintén nem túl stabil a támadóegységük, de valahogyan mégis 4-0-val érkeznek majd köszönhetően a védelemnek, Cam Newtonnak és némi szerencsének. Igazi derbi van kilátásban a hétvégén Seattle-ben.