Vikings @ Packers - Akkor Legyen Derbi

matt-asiata-3tds-vikings.jpg

 Sokan hittük, hogy a Minnesotának lőttek. A Peterson saga vége még sehol sincs, az irányítók úgy cserélődnek, hogy számon tartani is nehéz és mintha az egész csapat egy teljes más arcát látnánk. Aztán egy igen kellemes meglepetéssel gazdagodtunk. A vikingek élnek. Nem tágítanak és küzdenek. A másik oldalon meg ott vannak a pakoló srácok. Rodgers rapszodikus teljesítménye és persze a lyukas védelem, de valahogy az ember mégsem írná le őket.

 Adrian Peterson "ideiglenes" megszűnése a csapatban utakat nyitott Matt Asiata előtt. Bevallom, hogy szkeptikus voltam vele kapcsolatban, de azért bizonyítgat a srác. A 28 éves futó ugyan nem mai gyerek, viszont olyan ereje és érzéke van aminek köszönhetően tökéletesen megállja a helyét Petersont helyén. Nem is inkább a futásai, hanem az elkapásaiból hozza a kötelezőt. Jó persze múlt héten az Atlanta ellen játszott melynek a védelmét nem a Tampa Bay ellen kell megítélni, mert ahogy Dani szokott fogalmazni "nyelik a yardok gazdagon". Asiata-ban nagyon kellemes csalódtam, igaz nem a sebessége miatt hanem inkább azért mert erőből olyanokat old meg amire éppen szükség van. Mellette aktivizálták még Jerick McKinnon ist, akiről nehéz megmondani, hogy fog-e így futni rendszeresen. Az biztos, hogy van a srácban fantázia. Pár év múlva ő lehet a következő Darren Sproles, persze ez csak egy lehetőség. A másik oldalon a futójáték jó formán halott. Eddie Lacy azon kívül, hogy a pályán van nem sok mindent csinál. Értem én, hogy fél, hogy megütik meg agyrázkódást 2.0-át kap, de mégis csak egy mozgó tankról beszélünk akinek Lynch féle potenciálja van. Erre nem csinál semmit. Starks jól váltogatja, de ez édes kevés.161 yardjával így az 5. hét alkonyán nem igazán tartozik a nagy kutyák közé. Persze ez változhat és gyorsan visszatérhet régi önmagához. Biztonság kedvéért itt egy kis McKinnon futás.

 Irányító fronton egyértelműen erősebb a Packers. Aaron Rodgers-nek ugyan kicsit hullámzó a teljesítménye, de ettől eltekintve bármikor hozhat olyan számokat melyre nem sokan képesek. A kapcsolata az elkapói jóval szorosabb mint amiről a Vikings irányító csere piacáról szó lehet. A logika egyszerű Rodgers, Nelson és Cobb nem tegnap, de nem is tavaly kezdtek el együtt játszani. Megértik egymást és könnyebben kiviteleznek nehezebb playeket illetve stresszes szituációkban is tudnak egy jó megoldást találni. Ezt a Vikings Teddy Bridgewateréről nem lehet elmondani. Az tény, hogy a srác az egyetlen meccsén az Atlanta ellen jó volt. Ezt aláírom. DE. Ez egy meccs. A sémába is nehéz beletanulni nem, hogy még folyamatosan változtatni az irányítókat. Meg is látszott ugyanis Bridgwater Asiata-t találgatta meg és egy párszor Greg Jenningset. Mintha Patterson dísz lett volna a pályán. Az nehéz elmondani, hogy az újonc valójában mire is képes, de erre remek választ adhat a ma esti meccs. Feltéve ugye, hogy játszik. Mert szó volt arról is, hogy a boka sérülése miatt nem biztos, hogy pályára lép. Akkor pedig jöhet Ponder és viszlát. A Packers védelme gyenge, de azért nem ennyire. Cutler ellen összeszedték magukat, ez a tűz megmaradhat és ha Ponder fog dobálgatni akkor abból sok jó nem sül ki. Bridgewater részleges, könnyített edzéseket végzett a napokban és a mai nap fog eldőlni, hogy pályára léphet-e. Kevés ideje volt gyógyulni, annak ellenére, hogy enyhe a sérülése. Ha ez a meccs vasárnap vagy hétfőn lenne akkor biztosra veszem, hogy kezdene, de így elég kétséges.

Aaron-Rodgers.Lions.400.jpg

A védelmek terén meglepő módon nekem a Vikings egysége tűnik erősebbnek, nem csak azért mert a Packersnek a futás elleni védelme az semmilyen jelenleg, hanem mert nem igazán szereznek labdákat sem. A Minnesotánál meg azt látom, hogy foggal körömmel küzdenek azért, hogy odaérjenek a passzokra, legyalulják a futót. A Green Bay-hez igazolt Julius Peppers egyelőre csak nevében veszélyes. Nem látom tőle azt amit vártam. Ez később visszaüthet, hiszen pont rá és Clay Matthewsra lenne szükség, hogy a zsebet gyorsabban összenyomják és elérjék az irányítót. Több kell annál, mint amit eddig mutattak. A Minnesota secondary egysége pedig engem idén meglepett. Az egy dolog, hogy nem a liga legerősebb alakulatáról beszélünk, de ezekben a fiúkban van valami. Jól fogják az emberekeit, fedezik a zónákat annak ellenére, hogy a pass rush hatékonysága leginkább az Atlanta fala ellen volt jó egyedül, mert még a harmat gyenge New England zseb védelmet sem tudták összenyomni. Aztán pedig lehet gondolkozni azon, hogy a Packers védői vajon meg tudják-e állítani az ehhez hasonló megmozdulásokat:

 

 A Vikings-nak pedig arra kell figyelnie, hogy Rodgers nagyon pontos átadásokra képes, nagyon jól találja meg az elkapói, pillanatok alatt felméri a terepet. A red zone védelme első számú feladat a Vikings számára, mivel a futó játék mint említettem nem az igazi és most sem várok Lacytől túl sokat. Leginkább a passzolásra fognak menni. A Vikings szerintem megosztja. Több futásra számítok és kevesebb passz játékra. Bridgewaternek nagyon jót tesz, hogy van mind a kettő, főleg ha minimális sérüléssel fog játszani akkor kell neki, hogy fussanak és jól tegyék ezt.