49ers - Viszlát Szikla Védelem?

 San Francisco egy sikeres város, sikerre éhes focicsapattal. Ugyan a siker relatív azért mégsem mondhatja magát elbukottnak ez a csapat. Bár két év alatt elbuktak egy Super Bowl és egy konferenciadöntőt mégis úgy gondolom, hogy ez semmiképpen sem annak a jele, hogy a csapat kevés lenne. Rengeteg NFL gárda szeretne zsinórban kétszer csak a playoff közelébe kerülni.

Az viszont tény, hogy a 49ersnek ez nem elég és valóban kevés főleg, hogy kétszer ilyen közel kerültek két éven belül. Idén viszont nagyobb gondjaik lesznek mint gondolták volna. Harbaugh bácsinak most nem a konferenciadöntő lesz a legnagyobb problémája, hanem, hogy egyáltalán egybe tudja-e tartani az igen hiányos védelmét. NaVarro Bowman-ről tudjuk, hogy a 6. hét környékén csatába állhat. Na és itt jönnek a gondok ugyanis van ez az Aldon Smith gyerek, aki megjegyzem egy isten adta tehetség. Az a pasas egy gép. Odamegy kétszedi a teljes offenzív falat megbeszéli az irányítóval, hogy mi az aktuális nézeteltérés tárgya aztán továbbmegy. Olyan védő akit én mint védő kedvelő nagyon szeretek, annak ellenére, hogy nem vagyok egy 49ers rajongó.

 Ez az Aldon Smith is beleesett abba a  hülyeségbe, hogy tiltott szerekkel élt. November 10-éig köze nem lehet csapatához. Persze jött a politikailag korrekt nyilatkozat, hogy: "Aldon felelősséget vállalt a tettéért, mi tudtuk, hogy megszülethet ez a döntés és csapatként készültünk rá." Magyarul: "Ez van. Mi a francot csináljuk?" Smith az egyik liga elit külső linebackerek közé sorolható, én legalábbis biztosan ott helyezném el. Nélküle jelentősen visszaeshet a defense teljesítménye. Ha még ott lenne Willis mellé Bowman akkor legalább középen tökéletes lenne a koncepció, de ugye ő sincsen. Amennyiben ez sem lenne elég, akkor Ray McDonald még rátett egy lapáttal. A defensive tackle-t vasárnap tartóztatták le otthoni erőszak miatt. Az NFL pár nappal ezelőtt léptette érvénybe a Ray Rice szabályt. Ha nőt versz meg akkor bizony elsőre eltiltanak 6 meccsre aztán pedig örökre. Nyomozás még folyik azt még nem tudni, hogy volt-e verekedés, hiszen McDonald felesége terhes, könnyen lehet, hogy csak összeszólalkoztak és a szomszédok pedig aggódtak és kihívták a rendőrséget. Teljesen megérte, de azért az NFL is megcsinálja magának a rossz a reklámot rendesen azzal, hogy felhívja a figyelmet ezekre az esetekre, aztán az emberek elkezdenek félni a játékosoktól, akiknek lassan minden mozzanatát figyelik. Nyilván nem értek egyet azzal amit Rice tett és büntessék is meg, csak azt mondom nem kell mindent kirakni a kirakatba és máris nincs meg az a "rossz reklám" amiről beszélnek.

 Tehát nincs Bowman, nincs Smith. McDonald valószínű játszani fog még, hiszen az NFL addig nem fog lépni amíg a rendőrségi vizsgálat folyik. Az acélvédelemre rájár a rúd. Ezek a sérülések, eltiltások viszont új kapukat nyitnak meg olyan játékosok számára akik eddig csak ólálkodtak a kezdő csapat közelében, de nem igen kaptak lehetőséget. Ez az NFL szóval lehet itt osztani az észt reggelig, de lehetetlen megmondani, hogy működni fog-e az új egység vagy sem. Az előszezonban produkáltak szörnyű számokat, de hát azt jó formán senki sem veszi készpénznek. Ha ragaszkodunk a papírformához akkor viszont nagyon nagy a gond Friscoban. 

 A támadó egységnek jobban kell teljesíteni. Colin Kaepernicket tavaly már majdnem szétszedte a média, hogy nem teljesít elég jól. Ez pedig egy hülyeség. Szerencsétlen gyereket széthypeolták amikor átvette a csapatot Smith-től és meneteltek a Super Bowl-ba. Megint más pár meccset játszani úgy, hogy senki nem vár semmit és megint egy másik helyzet amikor mindenki szuper számokat vár egy hét után. Tavaly Kaepernick olyan számokat produkált egyes meccseken melyeken sokszor csak csodálkoztunk. Ilyen volt amikor a Packers ellen 412 yardot passzolt a szezonnyitón. Aztán két meccsen megint semmi, aztán megint hihetetlen eredmények. Colin teljesítménye hullámzó volt, de azt hiszem ez normális, hiszen először épült rá a csapat támadása. A liga védelmei pedig egyre jobbak tudják fogni az option-t. Évről-évre egyre jobban alkalmazkodnak a különböző variációkhoz az egységek legyen szó simáról, invertedről vagy triple-ről. Ettől eltekintve is passzolt azért 3197 yardot passzolt 16 meccs alatt. Dobott 21 TD-t 8 interceptionnel és passzai 58%-a talált célba. Én ezeket a számokat nem tartom olyan borzasztónak, sőt semmiképpen sem írnám le úgy ahogyan a média tette tavaly a szezon közepén. Nem tudom igazából mi jobbra lehetne szüksége a 49ersnek, mert igazából Kaepernick az egyik legjobb dolog ami történhetett velük. Oké persze egy kicsit egyenletesebben kell teljesítenie, de ez nem egy olyan dolog amit ne lehetne megvalósítani.