Chip Kelly Sasai - Szárnyalás vagy Vergődés?

122713-NFL-eagles-nick-foles-scrambles-ahn-PI.jpg

 Chip Kelly edző tavaly igazán hozta a kötelezőt. Fölélesztett egy szinte haldokló csapatot. No nem pénzügyi háttérre kell gondolni, de nem volt éppen sikeres az Eagles. Persze annyira sosem lehet mint azt a rajongóbázisuk elvárja mert akkor egy évben két Super Bowl-t kéne nyerniük.

 Az új offenzív stílus megállta a helyét a ligában és a csapat el is menetelt a rájátszásig, ahol elbukott a Drew Brees vezette Szentek ellen. Sokan úgy gondolják (engem beleértve), hogy az Eagles jobban játszott és megérdemelte volna a továbbjutást. Ez viszont az NFL, itt nem arra osztják a pontokat, hogy ki mit mennyire érdemel meg, mert akkor Manning annyi Super Bowl gyűrűvel rendelkezne ahány MVP címmel. Az igazán "bevállalós" edzőnek viszont egy olyan kemény rajongótáborral is meg kell küzdenie eközben mely egyik nap a lábánál heverve isteníti, de másnap már vascsővel kergeti. A Sasok igen kritikus és fanatikus szimpatizánsai eddig sem könnyítették meg a dolgát. A szemükben a minimum elvárás egy Super Bowl lenne. Nem gond ez, hiszen most csak a krémről beszélünk, meg azért van benne némi sarkítás, de egy biztos nem egyszerű dolog igazi Eagles szurkolónak lenni. 

9152724_600x338.jpg

 Jöhetnének a "Mi lett volna ha?" kezdetű szuperhasznos elemzések, én ezek helyett inkább arról írok amit láttam, érzek és talán örülnék is neki. Nick Foles szerintem átlagon felüli irányító, de nem ligaelit, azt meg mindenki tudja, hogy sosem került volna be a kezdőbe Kellynél, ha már szinte menetrendszerűen nem sérül le Michael Vick. Erre ez a Nicky fiú fogta magát és elkezdett úgy viselkedni mintha ő ligaelit irányító lenne. Most pedig nem arra gondolok, hogy az arcának a mérete nőt volna meg aránytalanul, hanem a mutatói Persze azt mondta, hogy nem foglalkozunk statisztikákkal, de teljesen elhanyagolni nem lehet a számokat. A matematikai adatok tudományos megalapozott tényekre alapulnak kérem szépen. A gond ott kezdődik, hogy akármennyire is nehéz ezt kimondani Foles még nincs az említett szinten. Meglehet ott motoszkál a szervezetében a potenciál erre, de ettől jelenleg olyan messze van mint Batman a humorérzéktől.

Kezdjük a pozitívumokkal. Az Eagles rendelkezik olyasmivel melyet nem sok csapat mondhat el magának. Ligaelit offenzív fallal. Foles tavaly olyan védelmet kapott, hogy a passzolás közben nyugodtan elkávézgathatott volna. Bőven volt ideje pásztázni a pályán lévő társakat, a bogyót meg csak akkor szórta el, ha biztos volt magában. Foles nem egy Vick. Futni nem tud azt láttuk, de van erő a dobásaiban és ami még fontosabb, ha van ideje akkor hihetetlenül pontos a srác. Nem várom tőle, hogy most rögtön olyat produkáljon, hogy leessen az állam, de szeretném ha nem bukna el. Tény, hogy jobban fognak rá készülni és Nick-en is nagy a nyomás, hiszen most már van elvárás felé. Ki fog derülni. Ha ugyanolyan eredményes szezonja lesz mint tavaly akkor nincs gond. Eddig nem volt nagy elvárás felé, de idén hatalmas lesz. Főleg a szurkolóktól. Az, hogy most 2 interceptionös szezont produkáljon nem cél. Az eredményeket kell hoznia. Voltak már olyan irányítók akik egy éves csodák voltak, idén kiderül Foles közéjük tartozik-e.

lesean-mccoy-2b8371e051eb89ed_large.jpg

 Az Eagles abban a szerencsés helyzetben van (most már), hogy balanszban van a futó és a passz játék. Ezt köszönhetik Lesean McCoynak aki számai alapján a liga egyik legjobb futója. Rengeteg számít a fal ami előtte van persze, de azért meg is kell oldani az egyéni helyzeteket. Nem fut valaki csak és kizárólag a fal miatt 1600 yard körül egy szezonban, mert akkor én kimehetnék és beállhatnék a helyére. McCoy ligelit futó. Nem gondolom, hogy ezen sokat kéne lovagolni. Arról lehetett olvasni, hogy erre a szezonra lefogyott egy picit így még gyorsabb lesz, pontosabb és jobban is érzi magát. A súlyváltozás mindig ingataggá teszi a talajt egy futó számára. Sosem lehet tudni, hogy jobbára válik-e. McCoy esetében én úgy gondolom, hogy igen, mivel sosem erőből oldotta meg a helyzeteket, hanem inkább technikából és sebességből. Ha ez megmaradt anélkül, hogy sérülékenyebb lenne és még gyorsabb is, akkor egy ilyen fal mögül kirobbanva nem lesz könnyű megállítani. Adaléknak érkezett Darren Sproles. McCoy így frissebb tud maradni. Chris Polk pedig tavaly is bizonyította, hogy a 3ik és rövideknél tökéletesen használható a srác, sőt szerintem van benne egy kicsit több is, csak mindenki eleve leírja. Sproles remek játékos aki sok terhet levehet Lesean válláról.

hi-res-454319105-tight-end-brent-celek-of-the-philadelphia-eagles-runs_crop_north.jpg

 Az elkapó bázisról már nem lehet ilyen szépeket írni. Desean Jackson eltávolítása a csapatból hatalmas hiba volt. Hiába nem ő volt az első számú célpont, ettől még egy kirobbanó játékos aki kulcs helyzetekben igazi aduász volt. Visszahordásoknál is lehetett rá számítani, megbízható játékos volt, okosan játszott és megvolt a sebessége Emellé keveset hibázott. Az új egység szerintem gyengébb. Maclin jobban tenné ha nem törne össze egy keményebb légáramlattól és máris beljebb vagyunk. Attól félek, hogy ez be fog következni csak most Cooper gyakorlatilag egyedül fog maradni. Ha Maclin kiesik Riley-n kívül nem érzem, hogy lenne ott még egy igazán biztos kezű első számú célpont. Nem tudjuk egyelőre, hogy Maclin mire képes egy olaan irányítóval mint Foles. Vick alatt 800-900 yard között hozott. Ez azért nem jelent semmit, mert tavaly DeSean ott volt amikor kiesett. Cooper pedig élete szezonját produkálta. Az újoncok közül Matthews-t tartom esélyesnek arra, hogy kezd egy-két meccset, de nem érzem, hogy rögtön kezdenie kéne. A tight endeket reggelig lehetne magasztalni. Brent Celek és Zach Ertz olyan páros melyet sokan szeretnének. Nem csak elkapóként működnek jól, de Celek például kifejezetten jól mozog hátra blokkolni. Ertz inkább az elkapó stílusú. Magas, erős és fiatal. Lehet rá építeni, Chip Kelly tavaly már több kiélezett helyzetben is elővette. Gyakrabban várom a dupla tight end felállásokat, nem csak azért mert Foles-t meg kell védeni, hanem mert az elkapók közül csak Cooper magas, a többiekre inkább a tempó jellemző. Kelly rendszere pedig a futó játék megfelelő kombinációjából indulhat ki. Az ő sémájában nagyobb szükség van az erős, magas elkapókra. A balanszolt screen playes biztos passzos offense menetelni és befejezni is képes. Ez a nyitott játék nem a hatalmas passzokra vagy nagy játékokra épít, hanem inkább arra, hogy megfelelően alakítja ki a helyzeteket. A slot receiver hiánya fog meglátszani.

 A védelem az már korántsem ilyen rózsás. Valahol a gyenge és tragikus között mozog. Átlagosnak talán éppen mondható Az Eagles-nél az a baj, hogy egy-egy poszton jók a játékosok, de nem egységként működnek. Ryans nem egy rossz linebacker, persze nem egy Ray Lewis, de korántsem olyan gyenge mint ahogyan lefestik. Amikor egyénileg kell megoldani egy-egy akciót akkor nagyokat tud villani, de ettől még nem lesz megfelelő a védelem. A secondarybe elhozták Malcolm Jenkins-et. Olvasni lehetett, hogy ő lesz a megváltást. Én nem így gondolom. Bárkit el lehetne vinni Philly-be ha képtelenek egységet alkotni. Tény, hogy Jenkis hoz valamit magával, de ha Kelly nem szedi össze a védőit és marad ez a tavalyi káosz akkor semmivel sem lesz eredményesebb a csapat mint tavaly. Ott marad a kérdés Ki fogja megtámadni az irányítót? Trent Cole nem nyom eléggé, nincs igazi pass rush. Nem helyeznek megfelelő nyomást az ellenfél támadóegységére.